ОШ "Краљ Александар Карађорђевић"

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Мудре мисли

Као што њива, мада плодна, не може рађати без обраде, тако ни човек не може стварати без учења!

Цицерон

 

Осма дечија колонија "Чокешина" 2013. године

Ел. пошта Штампа ПДФ
Оцена корисника: / 0
ЛошеНајбоље 

200 ГОДИНА  ОД РОЂЕЊА ЊЕГОША

Дечија недеља посвећена „Цетињском бонику“

Гуслама против заборава

У настојању да се наметну европске вредности, попут prajda, ГМО хране, болоњског просветарства, српски медији, културни и просветни посленици нису нашли времена, а ни простора, да се поприсете да се ове године навршило тачно два века од рођења једног од највећих песника и мислилаца на српском језику Петра II Петровића Његоша. Не чуди заглушујућа тишина са његовог родног Цетиња и Брда, тамо су нови господари који би да буду супротно од оног чиме их је Његош наткрилио, али чуди политички коректна ћутња од оних којима песник оставља аманет у виду посвете у свом најзначајнијем делу „Горски вијенац.“ Ако смо прегруби, довољно је само да се осврнемо на актуелни Сајам књига у Београду где ниједно тематско књижевно вече не би посвећено Његошу!?

PIC 49621

На срећу, Његош није протеран и из српских школа тако да је ова Дечија недеља, у организацији основне школе „Краљ Александар Карађорђевић“ из Прњавора, скоро у целости била посвећена цетињском бесмртнику.

 

Дечија ликовна колонија, која се одржава у манастиру Чокешина, за госта-предавача имала је сликара и путописца Милутина Дедића који нам је донео приче и слике о нама тако далеком а, по страдању и вери, блиском народу Јерменима. Можда ће његова надахнута прича бити мементо деци да се не загубе у поплави европејских вредности.

 

Ипак, круну на овогодишњу Дечију недељу ставили су без сумње гуслари Славко Алексић и Бошко Вујачић. У препуној сали Дома културе у Прњавору, гуслари су деци приближили овај древни, а за Србе, најзначајнији инструмент. У камерној тишини одјекивале су само Његошеви стихови. Актуелнији данас него онда када су написани. Тужбалица игумана Данила над „сном мртвијем“ племена распетог и слуђеног лако је нашла пут до чистих дечијих душа, а одатле је кратак корак до разума.

 

 

Погледајте видео>>