ОШ "Краљ Александар Карађорђевић"

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Мудре мисли

Будућност припада онима који се најдаље и најдуже сећају прошлости!

Ниче

 

ДЕЧИЈА ЛИКОВНА КОЛОНИЈА 2016.

Ел. пошта Штампа ПДФ
Оцена корисника: / 0
ЛошеНајбоље 

ДЕЧИЈА ЛИКОВНА КОЛОНИЈА 2016.

У периоду од 10.10.2016. до 14.10.2016. године одржана је једанаеста по реду Дечја ликовна колонија у манастиру Чокешина.

Као и сваке године уз дивну сарадњу са Мати Аном и под покровитељством општине Шабац и манастира Чокешина, наша школа успешно чува и негује културне и духовне вредности.

Учесници ликовне колоније су били ученици мачванских основних школа Липолист и Змињак, ученици школа чланица асоцијације чија школа носи име "Краљ Александар Карађорђевић": из Лешнице, Београда, Пожаревца, као и ученици из Школе примењених уметности из Шапца.

Ове године колонији су присуствовали и ученици из ОШ "Павле Савић" из Београда и ОШ "Доситеј Обрадовић" Клупци, Лозница.

Пријем гостију уприличен је у просторијама наше школе где су се учесници могли међусобно упознати и погледати културно-уметнички програм наших ђака. Затим су заједно са родитељима, наставницима и директорима угошћени у манастиру Чокешина. Учесници су смештени у собе конака где су боравили од понедељка до петка. Све активности са децом су осмишљене и испланиране тако да су сем ликовног рада ученици имали прилику да се упознају са манастирским редом, одлазе на литургије, друже и истражују не реметећи мир и духовност манастира.

У току петодневног боравка у прелепом манастирском здању полазници су уз стручну помоћ професорке шабачке Школе примењених уметности Наташе Јовановић и професора наше школе Марије Жакић и Марије Симић усвајали знања из области калиграфија. Самим нагласком на ту област тежило се неговању и очувању ћириличног писма. Полазници колоније су обучени за рад на пергаменту који су самостално припремили. Одређеним техникама, бојама, одабиром иницијала и осмишљавањем изгледа самог пергамента су одговорили на задатак. Продукти њиховог рада нам говоре о успеху наставника да обуче ученике из централних области на колонији.

У петак је била постављена изложба радова коју су могли сви заинтересовани да погледају (ученици, родитељи, наставници...)

Дечији осмеси и њихови радови су нам рекли више од речи...

Извештај саставила: Сања Лекић, библиотекар