ОШ "Краљ Александар Карађорђевић"

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Мудре мисли

Као што њива, мада плодна, не може рађати без обраде, тако ни човек не може стварати без учења!

Цицерон

 

Дан Светих Великомученика Прњаворских

Ел. пошта Штампа ПДФ

 

 

Традиционално, 30. децембра, Црквена општина Прњавор обележава Дан Светих Великомученика Прњаворских у спомен на страдале цивиле Прњавора и околних села, жртве аустроугарске казнене експедиције 1914. године.

Подсетимо, у августу 1914. године аустроугарска војска је прешла Дрину код Самуровића аде и ушла у Прњавор. Тих дана почињен је стравичан злочин над мештанима Прњавора и околних села. У спомен-костурницу поред цркве светог пророка Илије, похрањене су кости 535 страдалника. Спомен-костурница је свечано откривена 5. новембра 1922. године чему је присуствовао доктор Арчибалд Рајс, који је и упознао свет са неделима аустроугарске војске. Због великих страдања, Прњавор је једино село које носи Орден Карађорђеве звезде са мачевима четвртог реда, а спомен-костурница је добила назив "Ћеле кула" западне Србије. На стогодишњицу великог рата 2014. године, црква је канонизовала великомученике и благословила да се славе 30. децембра.

Наша школа се од прошле године придружила обележавању овог датума, а ове године представљала нас је Милица Ненадовић, ученица седмог разреда која је након литургије рецитовала беседу посвећену Великомученицима, ауторско дело наставника историје, Андраша Комаромија.