ОШ "Краљ Александар Карађорђевић"

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Мудре мисли

Будућност припада онима који се најдаље и најдуже сећају прошлости!

Ниче

 

Дан Светих Великомученика Прњаворских

Ел. пошта Штампа ПДФ

 

 

Традиционално, 30. децембра, Црквена општина Прњавор обележава Дан Светих Великомученика Прњаворских у спомен на страдале цивиле Прњавора и околних села, жртве аустроугарске казнене експедиције 1914. године.

Подсетимо, у августу 1914. године аустроугарска војска је прешла Дрину код Самуровића аде и ушла у Прњавор. Тих дана почињен је стравичан злочин над мештанима Прњавора и околних села. У спомен-костурницу поред цркве светог пророка Илије, похрањене су кости 535 страдалника. Спомен-костурница је свечано откривена 5. новембра 1922. године чему је присуствовао доктор Арчибалд Рајс, који је и упознао свет са неделима аустроугарске војске. Због великих страдања, Прњавор је једино село које носи Орден Карађорђеве звезде са мачевима четвртог реда, а спомен-костурница је добила назив "Ћеле кула" западне Србије. На стогодишњицу великог рата 2014. године, црква је канонизовала великомученике и благословила да се славе 30. децембра.

Наша школа се од прошле године придружила обележавању овог датума, а ове године представљала нас је Милица Ненадовић, ученица седмог разреда која је након литургије рецитовала беседу посвећену Великомученицима, ауторско дело наставника историје, Андраша Комаромија.