ОШ "Краљ Александар Карађорђевић"

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Мудре мисли

Будућност припада онима који се најдаље и најдуже сећају прошлости!

Ниче

 

Дан државности

Ел. пошта Штампа ПДФ

Данас се обелажава Дан државности републике Србије који се празнује 15. и 16. фебруара, а установљен у спомен на дан када је на збору у Орашцу 1804. године дигнут Први српски устанак, као дан сећања на почетак Српске револуције. Такође се прославља и као Дан уставности Србије у спомен на дан када је у Крагујевцу 1835. године издат и заклетвом потврђен први Устав Књажевства Србије - Сретењски устав. Овај датум је најбитнији датум у политичком, културном и историјском календару Србије. Израђен је по узору на француске уставне повеље из 1814. и 1830. године и белгијски устав из 1831. године. Сретењски устав је такође један од првих демократских устава у Европи, који је за оно време и ондашње прилике био веома напредан са наговештајем остварења људских права и демократске владавине. Под притиском Турске, Русије и Аустрије, које нису имале уставе, кнез је Сретењски устав ставио ван снаге, после свега два месеца његове примене. Творац устава је био Димитрије Давидовић, учени Србин из Аустрије и кнежев секретар.
Дан државности Србије се славио до настанка Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца, након чега је укинут, да би у Србији поново почео да се слави од 2002. године, пошто је за Дан државности проглашен 10. јула 2001. године.
На јутјуб страници школе можете погледати видео презентацију посвећену Дану државности уз кратак историјат настанка Сретењског устав:

https://www.youtube.com/watch?v=z-OILUjaqP4

 

За ученике у гугл учионици посвећеној данашњем државном празнику припремљена је поверпоинт презентација о историјату настанка првог српског устава и онлајн кахоот квиз преко кога могу да провере своје знање о Дану државности.

Шифра за улазак у гугл учионицу је: xgc5if4

Уколико неко има проблема око учионице, линк за квиз је:
https://kahoot.it/challenge/01609323…