ОШ "Краљ Александар Карађорђевић"

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Мудре мисли

Будућност припада онима који се најдаље и најдуже сећају прошлости!

Ниче

 

У име незаборава

Ел. пошта Штампа ПДФ

 

Ових дана, испред здања мале школе приведени су крају радови на подизању спомен-обележја прњаворским мученицима – жртвама аустроугарског терора у Првом светском рату. Раније спомен-обележје било је у виду плоче која није била ни довољно упадљива, ни довољно видљива за спомен и опомену на стравичан злочин окупатора који су 1914. здање школе претворили у пламену гробницу  овдашњих мештана. Није било милости ни за мајке, ни за њихову децу које су оне покушавале да избаце, а злочинци бајонетима враћали у зграду запаљене школе.

Ликовна секција наше школе је, заједно са својим предметним наставником Божидаром Пантовићем, прионула на посао да место стравичног злочина, у име незаборава, видно и другачије обележи и сачува од заборава. Тако је сазидана минијатурна капела украшена мозаицима који су дело наших ученица. Драгана Јовановић је аутор мозаика на коме је одсликана грлица, а  Бојана Павловић цветног мозаика. Бојана је такође осмислила најпре нацрт, а заједно са Милицом Ликодрић, у истој техници представила Богородицу са Богомладенцем у наручју. Минијатурна капела је посвећена жртвама аустроугарског терора на месту где се налазила спаљена школа, а за њену градњу је послужило и неколико каменова који су припадали некадашњим темељима. Капела је и молитвено место у коме је предвиђено паљење свећа, али и место где се могу одржавати својеврсни часови историје.

Спомен-обележје у дворишту наше школе сведочи о незабораву, али је и опомена о обавези и дужности потомака да сачувају своју прошлост и да је преносе наредним генерацијама. То је, свакако и начин стицања самосвести која би спречила да нам се сурова историја изнова понавља.