ОШ "Краљ Александар Карађорђевић"

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Мудре мисли

Као што њива, мада плодна, не може рађати без обраде, тако ни човек не може стварати без учења!

Цицерон

 

Вести

8. март 2021.

Ел. пошта Штампа ПДФ

 

 

Срећан 8. март желе ученици првог разреда

- - - Погледај - - -

Последње ажурирано понедељак, 08 март 2021 21:23

Дан борбе против вршњачког насиља

Ел. пошта Штампа ПДФ

 

Међународни дан борбе против вршњачког насиља обележава се последње среде у фебруару. И наша школа је обележила овај дан активностима чији је циљ превенција насиља међу децом. Активности у матичној школи организоване су 24. фебруара, а у издвојеном одељењу школе у Рибарима дан раније. За ученике првог циклуса осмишљена је вежба за развијање емпатије, као и креативна радионица фокусирана на симбол Дана, розе мајице. Представници одељења другог циклуса пратили су интерактивно предавање на тему предуслова за конструктивно решавање сукоба. У школи су излепљени пригодни постери којима се промовише толеранција и сарадња.

Дан матерњег језика

Ел. пошта Штампа ПДФ

 

Видео презентацију поводом Дана матерњег језика можете погледати на Youtube каналу наше школе преко линка испод

 

Дан матерњег језика

 

 

 

Последње ажурирано понедељак, 22 фебруар 2021 23:05

Општинско такмичење други страни језик 2021

Ел. пошта Штампа ПДФ

 

Записник са општинског такмичења из другог страног језика

- - - Руски језик - - -

- - - Немачки језик - - -


Последње ажурирано субота, 20 фебруар 2021 11:48

Дан државности

Ел. пошта Штампа ПДФ

Данас се обелажава Дан државности републике Србије који се празнује 15. и 16. фебруара, а установљен у спомен на дан када је на збору у Орашцу 1804. године дигнут Први српски устанак, као дан сећања на почетак Српске револуције. Такође се прославља и као Дан уставности Србије у спомен на дан када је у Крагујевцу 1835. године издат и заклетвом потврђен први Устав Књажевства Србије - Сретењски устав. Овај датум је најбитнији датум у политичком, културном и историјском календару Србије. Израђен је по узору на француске уставне повеље из 1814. и 1830. године и белгијски устав из 1831. године. Сретењски устав је такође један од првих демократских устава у Европи, који је за оно време и ондашње прилике био веома напредан са наговештајем остварења људских права и демократске владавине. Под притиском Турске, Русије и Аустрије, које нису имале уставе, кнез је Сретењски устав ставио ван снаге, после свега два месеца његове примене. Творац устава је био Димитрије Давидовић, учени Србин из Аустрије и кнежев секретар.
Дан државности Србије се славио до настанка Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца, након чега је укинут, да би у Србији поново почео да се слави од 2002. године, пошто је за Дан државности проглашен 10. јула 2001. године.
На јутјуб страници школе можете погледати видео презентацију посвећену Дану државности уз кратак историјат настанка Сретењског устав:

https://www.youtube.com/watch?v=z-OILUjaqP4

 

За ученике у гугл учионици посвећеној данашњем државном празнику припремљена је поверпоинт презентација о историјату настанка првог српског устава и онлајн кахоот квиз преко кога могу да провере своје знање о Дану државности.

Шифра за улазак у гугл учионицу је: xgc5if4

Уколико неко има проблема око учионице, линк за квиз је:
https://kahoot.it/challenge/01609323…

Последње ажурирано понедељак, 15 фебруар 2021 09:56

Страна 2 од 17