ОШ "Краљ Александар Карађорђевић"

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Мудре мисли

Будућност припада онима који се најдаље и најдуже сећају прошлости!

Ниче

 

Осма дечија колонија "Чокешина" 2013. године

Ел. пошта Штампа ПДФ
Оцена корисника: / 0
ЛошеНајбоље 

200 ГОДИНА  ОД РОЂЕЊА ЊЕГОША

Дечија недеља посвећена „Цетињском бонику“

Гуслама против заборава

У настојању да се наметну европске вредности, попут prajda, ГМО хране, болоњског просветарства, српски медији, културни и просветни посленици нису нашли времена, а ни простора, да се поприсете да се ове године навршило тачно два века од рођења једног од највећих песника и мислилаца на српском језику Петра II Петровића Његоша. Не чуди заглушујућа тишина са његовог родног Цетиња и Брда, тамо су нови господари који би да буду супротно од оног чиме их је Његош наткрилио, али чуди политички коректна ћутња од оних којима песник оставља аманет у виду посвете у свом најзначајнијем делу „Горски вијенац.“ Ако смо прегруби, довољно је само да се осврнемо на актуелни Сајам књига у Београду где ниједно тематско књижевно вече не би посвећено Његошу!?

PIC 49621

На срећу, Његош није протеран и из српских школа тако да је ова Дечија недеља, у организацији основне школе „Краљ Александар Карађорђевић“ из Прњавора, скоро у целости била посвећена цетињском бесмртнику.

 

Дечија ликовна колонија, која се одржава у манастиру Чокешина, за госта-предавача имала је сликара и путописца Милутина Дедића који нам је донео приче и слике о нама тако далеком а, по страдању и вери, блиском народу Јерменима. Можда ће његова надахнута прича бити мементо деци да се не загубе у поплави европејских вредности.

 

Ипак, круну на овогодишњу Дечију недељу ставили су без сумње гуслари Славко Алексић и Бошко Вујачић. У препуној сали Дома културе у Прњавору, гуслари су деци приближили овај древни, а за Србе, најзначајнији инструмент. У камерној тишини одјекивале су само Његошеви стихови. Актуелнији данас него онда када су написани. Тужбалица игумана Данила над „сном мртвијем“ племена распетог и слуђеног лако је нашла пут до чистих дечијих душа, а одатле је кратак корак до разума.

 

 

Погледајте видео>>