ОШ "Краљ Александар Карађорђевић"

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Мудре мисли

Као што њива, мада плодна, не може рађати без обраде, тако ни човек не може стварати без учења!

Цицерон

 

ДЕЧИЈА ЛИКОВНА КОЛОНИЈА 2016.

Ел. пошта Штампа ПДФ
Оцена корисника: / 0
ЛошеНајбоље 

ДЕЧИЈА ЛИКОВНА КОЛОНИЈА 2016.

У периоду од 10.10.2016. до 14.10.2016. године одржана је једанаеста по реду Дечја ликовна колонија у манастиру Чокешина.

Као и сваке године уз дивну сарадњу са Мати Аном и под покровитељством општине Шабац и манастира Чокешина, наша школа успешно чува и негује културне и духовне вредности.

Учесници ликовне колоније су били ученици мачванских основних школа Липолист и Змињак, ученици школа чланица асоцијације чија школа носи име "Краљ Александар Карађорђевић": из Лешнице, Београда, Пожаревца, као и ученици из Школе примењених уметности из Шапца.

Ове године колонији су присуствовали и ученици из ОШ "Павле Савић" из Београда и ОШ "Доситеј Обрадовић" Клупци, Лозница.

Пријем гостију уприличен је у просторијама наше школе где су се учесници могли међусобно упознати и погледати културно-уметнички програм наших ђака. Затим су заједно са родитељима, наставницима и директорима угошћени у манастиру Чокешина. Учесници су смештени у собе конака где су боравили од понедељка до петка. Све активности са децом су осмишљене и испланиране тако да су сем ликовног рада ученици имали прилику да се упознају са манастирским редом, одлазе на литургије, друже и истражују не реметећи мир и духовност манастира.

У току петодневног боравка у прелепом манастирском здању полазници су уз стручну помоћ професорке шабачке Школе примењених уметности Наташе Јовановић и професора наше школе Марије Жакић и Марије Симић усвајали знања из области калиграфија. Самим нагласком на ту област тежило се неговању и очувању ћириличног писма. Полазници колоније су обучени за рад на пергаменту који су самостално припремили. Одређеним техникама, бојама, одабиром иницијала и осмишљавањем изгледа самог пергамента су одговорили на задатак. Продукти њиховог рада нам говоре о успеху наставника да обуче ученике из централних области на колонији.

У петак је била постављена изложба радова коју су могли сви заинтересовани да погледају (ученици, родитељи, наставници...)

Дечији осмеси и њихови радови су нам рекли више од речи...

Извештај саставила: Сања Лекић, библиотекар