ОШ "Краљ Александар Карађорђевић"

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Мудре мисли

Будућност припада онима који се најдаље и најдуже сећају прошлости!

Ниче

 

Историјат

Ел. пошта Штампа ПДФ
Оцена корисника: / 4
ЛошеНајбоље 

 

 

Основна школа "Краљ Александар Карађорђевић", ПРЊАВОР

У равници Мачви, између Дрине и Џајевца, налази се Прњавор. На површини око 40 километара квадратних у 1368 домова, поређаних са обе стране пута Шабац-Лозница и пруге Рума-Зворник, живи  пет  хиљада седамсто становника.

Од  1844 године, Прњавор је једно од највећих села у Мачви.

Место је страдало у оба светска рата, о чему постоје сведоци у облику културно-историјских  споменика: Спомен-костурница, спомен парк жртвама Првог светског рата, споменик жртвама фашизма.

Прњавор је, поред престоног Београда, једино место у Србији носилац Ордена Карађорђеве звезде са мачевима првог реда.

Школа у Прњавору је основана  1845. године.

Од октобра 2002. године школа се зове "Краљ Александар Карађорђевић".

08.05.2002. године потписана је Повеља о братимљењу школа из Мачванског Прњавора и Агиос Матеоса, општина Мелатион на Крфу.

27.05.2003. године прославу Дана школе су својим присуством увеличали престолонаследник, принц Александар Карађорђевић и принцеза Катарина Карађорђевић.

Од 2005⁄2006. школске године у школи постоји ученички парламент.

У мају 2007. године формирана је Асоцијација школа из целе Србије које су добиле име по Краљу Александру Карађорђевићу 27.11.2007. године, Прњавор је био домаћин сусрета ових школа.

02.08.2007.на прослави стогодишњице изградње православног рама у Прњавору, Његово Правосвештенство,Епископ шабачки, господин Лаврентије, уручио је школи Грамату признања и захвалности за изузетну сарадњу са српском православном црквом.

Школа је већ више година уназад творац и организатор дечије ликовне колоније на којој је главна активност калиграфско исписивање ћириличних слова.

Поред школе, у центру Прњавора налази се Дом Културе, у којем се повремено одвија део школских активности и стваралаштва, као и други објектикоји ово место одвајају од других сеоских средина: Дом здравља, пошта, банка, ветеринарска амбуланта, локални радио и станица милиције.

У јулу 2012 одржане су сеоске олимпијске игре .

У непосредној близини места налазе се два манастира -у Чокешини и у Петковици.

Интересантан је податак да је Прњавор на првом месту у Србији по броју високошколованих мештана у односу на број становника, што у великој мери утиче на очекивања родитеља и локалне заједнице у односу на школу, као и саму организацију наставног рада.

Школа има два издвојена одељења, осморазредно у Рибарима и четвороразредно у Петковици.