ОШ "Краљ Александар Карађорђевић"

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Мудре мисли

Живот нам враћа само оно што ми другима дајемо!

Иво Андрић

 

Асоцијација школа

Ел. пошта Штампа ПДФ
Оцена корисника: / 3
ЛошеНајбоље 

АСОЦИЈАЦИЈА ОСНОВНИХ ШКОЛА „КРАЉ АЛЕКСАНДАР I"

 

О АСОЦИЈАЦИЈИ

Асоцијација Основних Школа „Краљ Александар I“ је основана априла 2007. године и од тада интензивно ради на сарадњи пет школа из Србије који носе назив деде Престолонаследника Александара II, Краља Александра I.

Циљ асоцијације је да се у међусобној комуникацији ученици и наставници упознају, размењују искуства и унапређују живот школа и наставничке професије.

Уз подршку Њ.К.В. Престолонаследника Александра II ове школе организују манифестације у знак сећања на Краља Александра, те разна литерарна, ликовна, историјска, музичка, хорска и спортска такмичења, сусрете и посете својих ђака и наставног особља како другим школама тако и Краљевском комплексу на Дедињу и Маузолеју на Опленцу.

Школе чланице Асоцијације

• Основна школа "Краљ Александар I" у Новом Београду

• Основна школа "Краљ Александар I" из Горњег Милановца

• Основна школа "Краљ Александар I Карађорђевић" из Јадранске Лешнице

• Основна школа «Краљ Александар Карађорђевић» из Мачванског Прњавора

• Основна школа “Краљ Александар Први” из Пожаревца

Повеља о сарадњи

Повеља о сарадњи представља формализацију сарадње између пет школа, чланица Асоцијације које подржава Престолонаследник Александар II.

Повеља је потписана током пријема поводом крсне славе Краљевске Породице – Светог Андреја Првозваног на Белом Двору.

На дан крсне славе Краљевске породице Карађорђевић Светог Андреја Првозваног, 13. децембра 2008. године у Белом Двору, Њ.К.В. Престолонаследник Александар II је потписао Повељу о унапређењу сарадње са Асоцијацијом Основних школа „Краљ Александар Први“ које су представљали директори свих пет школа из Асоцијације: г-ђа Јелена Аврамовић из Мачванског Прњавора, г-дин Зоран Цветиновић из Јадранске Лешнице, г-дин Слободан Пантић из Горњег Милановца, г-дин Милан Пушица из Новог Београда и г-дин Горан Сегер из Пожаревца.

Основна школа "Краљ Александар I" у Новом Београду

О Школи

Школа "Краљ Александар I" налази се на Новом Београду, у Улици Алексиначких рудара 22. Школа "Краљ Александар I" једна је од најстаријих основних школа у Београду. Под именом Теразијска основна школа, основана је 1844. године и налазила се у Дечанској улици. На месту старе школе саграђена је 1930. године нова зграда, а школа добија назив Државна школа "Краљ Александар I". Ово име школа ће носити до 1935. године. Одлуком тадашњег Министарства просвете, 08.02.1935. године школа постаје Огледна народна школа. Била је то прва огледна школа у Србији.

У периоду рата од 1941. до 1944. године радила је са прекидима и у отежаним условима. После ослобођења земље школа добија име Основна школа број 4, а од 1954. године постаје основна школа "Жарко Зрењанин". Савет за просвету и културу општине Стари град доноси 1968. године одлуку о пресељењу школе у Нови Београд.

Свој рад у Новом Београду школа је започела уписом ученика из новог насеља и преузимањем ученика из оближњих школа. Тада губи статус огледне школе. Нова школска зграда налази се у Улици Алексиначких рудара 22. септембара 2004. године школи је враћен назив Основна школа "Краљ Александар I". У својој 160 година дугој историји, школа је променила две општине, три зграде и пет назива.

Данас у школи учи 865 ученика, који су распоређени у 32 одељења. У школи је запослено 66 радника, од чега у настави ради 45 радника. У разредној настави ради 16 њих и вероучитељ, а у предметној 29 радника.

Контакт

Адреса: Алексиначких рудара 22, 11070 Нови Београд Тел: 011 267 0555 Тел: 011 260 3847 Фаx: 011 267 0555 Маил: Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели Директор: Милан Пушица

www.skolakraljaleksandar.edu.rs

Основна школа "Краљ Александар I" из Горњег Милановца

О школи

Основна школа “Краљ Александар I” је школа са најдужом традицијом у Горњем Милановцу, јер су из ње настале остале основне школе у граду. Током своје историје прва градска школа је више пута мењала свој назив. Пре Другог светског рата, када је направљена садашња зграда школе 1931. године, носила је име првог југословенског краља. Свечаности поводом изградње и отварања нове школске зграде 1933. године је присуствовао и сам Краљ Александар I Карађорђевић, што је пропраћено у свим тадашњим дневним и у једним француским новинама. После ослобођења школа је носила назив „Основна школа“, да би деобом 1964. године на прву и другу основну школу променила име у „Прва основна школа“. Ово име није дуго задржала, већ 1969. године, поводом двадесетопетогодишњице од ослобођења, мења име у Основна школа „Таковски партизански батаљон“. Као успомену на свог задужбинара, Краља Александра I, колектив је 18. децембра 2003. године вратио првобитан назив школи – ОШ "Краљ Александар I".

Специфичност наше школе је у томе што се настава одвија у две зграде (млађи и старији разреди). Од 1983. године припојена је и осморазредна школа у Брђанима, као и издвојена одељења у Луњевици, Јабланици и Семедражи. Наша школа се брине о образовању и васпитању деце са посебним потребама. У оквиру школе постоје два специјална одељења од првог до осмог разреда, за децу са посебним потребама из наше општине.

Финансијске ресурсе школе обезбеђује Министарство просвете и Општина Горњи Милановац. Поред тога школу су помогли страни донатори – Норвешка влада, Дански савет и Светска банка.

Више од једног века васпитно-образовног рада ове школске установе протекло је кроз стално припремање ученика за будуће време. Ученици и наставници су највећи ресурси наше школе и дају чврст темељ локалној заједници и друштву.

Конкакт

Адреса: Хероја Дразевица 2, 32300 Горњи Милановац Тел: 032 718 260 Е-маил:  Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели Директор: Слободан Пантић

www.kraljaleksandargm.edu.yu

Основна школа "Краљ Александар I Карађорђевић" из Јадранске Лешнице

О школи

Основна школа "Краљ Александар I Карађорђевић" се налази у општини Лозница, на 14. километру од Лознице на путу ка Текеришу, на падинама Цера. Почела је са описмењавањем деце 1870. године као четвороразредна школа. Осмогодишња школа је у овом селу уведена у периоду 1951 – 1954. године. У школу су ишла деца из Јадранске Лешнице, Горњег Добрића, Јошеве, Каменице, Милине, Брњца, Доњег Добрића и Брадића. У досадашњем раду школа је постизала веома добре резултате, захваљујући, пре свега, несебичном залагању наставника и осталих запослених у школи. Поводом стогодишњице рада, школи у Јадранској Лешници 1971. године додељен је Орден заслуге за народ са сребрним зрацима. Добила је и "Вукову награду" међуопштинског СИЗ-а образовања, али и највише признање општине Лозница - Септембарску награду. У школској 2006/07. години матична школа Јадранска Лешница са издвојеним одељењима у Јошеви, Горњем Добрићу и Милини има 406 ученика. Ученици из ова четири села редовни су учесници републичких такмичења из разних предмета.

Воде се активности у оквиру пројекта изградње фискултурне сале. Реализује се пројекат под називом "Будућност сада" којим се наставници усавршавају у области информатике, а школа додатно опрема информатичком опремом. Реализује се пројекат "Самовредновање и вредновање рада школе". Школа је имала значајан наступ у оквиру дана дечије недеље 2 – 8. октобра 2006. године. Продубљује се сарадња са локалном самоуправом. У току је формирање ученичког парламента. Школа је у претходној школској години имала осам представника на републичком нивоу и освојила 2. место на републичком такмичењу из историје.

Контакт

Адреса: 15308 Јадранска Лешница Тел: 015 852 421 Фаx: 015 852 501 E-mail:  Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели Директор: Зоран Цветковић

www.osjlesnica.edu.yu

Основна школа „Краљ Александар Карађорђевић“ из Мачванског Прњавора

О школи

Основна школа „Краљ Александар Карађорђевић“ Прњавор има у свом саставу, поред матичне школе са седиштем у Прњавору, осморазредно издвојено одељење у Рибарима и четвороразредно у Петковици.

Ова мачванска школа броји укупно 720 ученика, а површина матичне школе у Прњавору је 1.540 м2, поред којих школа поседује и фискултурну салу од 960 м2. Проблем недостатка учионичког простора у издвојеном одељењу у Рибарима решен је 2006. године другом фазом радова која подразумева доградњу учионичког простора.

Контакт

Адреса: Војводе Мишића 2, 15306 Мачвански Прњавор Тел: 015 282 218 Фаx: 015 282 001 Е-mail:  Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели Директор: Јелена Аврамовић

Основна школа „Краљ Александар Први” из Пожаревца

О школи

Основна школа „Краљ Александар Први” у Пожаревцу основана је 1939. године као школа „Витешког Краља Александра Првог”. Кроз године мењала је назив и 2002. поново „понела” име великог српског Краља Александра Првог.

У текућој школској години Основна школа „Краљ Александар Први” из Пожаревца издвојила се оствареним резултатима, на понос својих суграђана али, пре свега, колектива школе, предвођеног директором Гораном Сегером, ђака и њихових поносних родитеља.

Једно од најзначајнијих свакако је прошлогодишње признање Института „Милан Јовановић Батут” из Београда пожаревачкој школи, због дугогодишње сарадње у промоцији здраве хране у општини Пожаревац.

Веома је важно напоменути да су ђаци ове школе добитници бројних награда и признања, специјалне награде Црвеног крста као и учешће у организовању помоћи за децу без родитеља.

Школа „Краљ Александар Први” тренутно у свом саставу има 979 ученика, распоређених у 35 одељења и једно одељење за децу лакше ометену у развоју. Броји 72 запослена. Располаже специјализованим кабинетима. Поседује кабинет за информатику, библиотеку, две фискултурне сале, школску трпезарију, зубну амбуланту и продужени боравак у којем је око 40 полазника. У оквиру школе се одвијају и ваннаставне активности: ликовне, литерарне, историјске, фолклорне секције као и спортске активности: фудбал, одбојка, кошарка и атлетика. Велика се пажња посвеће безбедности ђака.

Контакт

Адреса: Симе Симића 3, 12000 Пожаревац Тел: 012 211 480 Тел: 012 223 372 Е-mail:  Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели Директор: Горан Сегер